Lespakket

Het lespakket

Dit lespakket diept een aantal thema’s uit het boek verder uit. Het is er op gericht leerlingen kennis te laten maken met de wondere wereld van de natuur en techniek.

Het Poolicht

Het Poollicht is een lichtschouwspel dat je in het donker kan zien. Maar niet overal! 
De grootste kans om dit te zien heb je in de omgeving van de poolcirkels en dan vooral in de winter. Het poollicht bij de Noordpool wordt ook aurora borealis genoemd, bij de Zuidpool noemen ze het ook wel aurora australis.
Het poollicht heeft veel verschillende verschijningsvormen. Meestal is het een lichte gloed, maar het kunnen ook bewegende golven of stralen zijn. Soms lijkt het zelfs te vlammen.
Maar hoe ontstaat dit bijzondere licht?
Poollicht wordt veroorzaakt door uitbarstingen op de zon. Hierdoor ontsnappen geladen deeltjes het oppervlak van de zon. Dit wordt ook wel een zonnewind genoemd. 
Het magnetische veld van de aarde zorgt ervoor dat de deeltjes in de omgeving van de aarde worden afgebogen naar de Noordpool en de Zuidpool.
De heftigheid van zo’n uitbarsting, bepaald de zichtbaarheid van het poollicht hier op aarde. Bij een heftige uitbarsting en bij helder weer kan het poollicht zelfs in Nederland worden gezien. Op de website www.poollicht.info kan je zelf de kans op poollicht in Nederland in de gaten houden.
De deeltjes die de ruimte in worden geslingerd botsen met zuurstof en stikstofatomen. De energie die daarbij vrijkomt is het kleurrijke poollicht. De kleur van het licht wordt weer bepaald door het stofje waar het deeltje mee botst en hoe hoog dat dit gebeurt. Want de hoogte van de botsingen kan variëren van 80 tot 1000km boven het aardoppervlak. Een botsing met zuurstof hoog in de atmosfeer veroorzaakt groen of rood poollicht. Gebeurt de botsing lager met stikstof dan ontstaat er roodlicht. Een zeldzaamheid is blauw poollicht. Dit ontstaat als zonnestralen de bovenkant van het poollicht raken.
Bekijk onderstaand filmpje eens om de bewegingen van het poollicht te zien.
www.nationalgeographic.nl/video/noorderlicht
Op het internet kan je nog veel meer prachtige foto’s vinden van dit wonderlijke licht.