De zichzelf opblazende ballon

De zichzelf opblazende ballon

Als Tibedo het huis binnenstapt, is Phi zo blij dat ze hem meteen omhelsd. ‘Wat ben ik blij je weer te zien Tibedo.’ Zegt ze. ‘Hoe gaat het met het bos?’ Tibedo lacht. ‘het gaat heel goed met het bos, het hersteld zich sneller dan ik dacht.’ Phi is hier blij om. Ze had zich zorgen gemaakt of alles wel weer goed zou komen en is blij om te horen dat het steeds beter gaat. ‘Dingen kunnen zichzelf goed herstellen hoor Phi.’ Stelt Tibedo haar gerust. ‘Binnenkort geven we een feestje en we zouden het leuk vinden als jullie allemaal ook komen.’ Een feestje, dat is altijd leuk en natuurlijk gezellig om iedereen weer een keer te zien. ‘Wat moet ik meenemen voor dat feestje?’ Vraagt Phi. Tibedo schudt zijn hoofd. ‘Niets,’ zegt hij, ‘Wij geven het feestje dus wij zorgen overal voor.’ ‘zal ik dan de ballonnen opblazen?’ Vraagt ze. Phi weet dat een ballon opblazen, zeker in het begin, soms erg lastig kan zijn en wil graag helpen. Ook dit hoeft niet volgens Tibedo. ‘Maak je geen zorgen,’ zegt hij, ‘Wij kunnen alle ballonnen zelf opblazen. Sterker nog, we laten de ballonnen zichzelf opblazen.’ Nu kijkt Phi de oude baas vol ongeloof aan. Zelf opblazende ballonnen, daar heeft ze nog nooit van gehoord. ‘Bestaan die dan?’ Vraagt ze nieuwsgierig. ‘Jahoor,’ zegt Tibedo, ‘Kijk maar.’ Uit zijn zak haalt hij een ballon. Het is een gewone normale ballon. ‘Ik heb alleen nog wat dingentjes nodig.’ Zegt Tibedo.

Vindt jij het ook zo vervelend om ballonnen op te blazen? Doe mee met dit experiment en maak je eigen ballon opblaasmachine.

Nodig:
- Een klein leeg flesje
- 120 milliliter azijn
- Een kleine ballon
- Baking soda
- Trechter

1. Doe de azijn in het flesje
2. Doe de baking soda in de ballon zodat de ballon voor ongeveer de helft gevuld is, gebruik hiervoor de trechter

3. Doe de ballon over het flesje met azijn maar zorg er voor dat de baking soda NIET in het flesje valt
4. Til de ballon op en laat de soda in het flesje vallen

Vragen:
1. Heeft het effect als de ballon groter is?
2. Kan je ervoor zorgen dat de ballon maar voor een bepaald deel opgeblazen wordt door de hoeveelheid azijn of soda aan te passen?
Heeft de temperatuur van het azijn invloed op het effect?